> WORDT UW BRANDVERZEKERING DUURDER ALS U EEN LAADPAAL INSTALLEERT?

laadpalen

Ons wagenpark wordt de komende jaren groener en groener. Vanaf 2026 kunnen alleen nog groene bedrijfswagens genieten van een gunstig fiscaal regime.

In Vlaanderen moeten alle nieuwe auto’s vanaf 2029 elektrisch zijn. Door de steile opmars van groene wagens, willen meer en meer bedrijven / mensen een laadpaal installeren.

Moet u uw makelaar melden dat u een laadpaal installeerde?

Niet elke verzekeraar eist dat, maar het is wel aan te raden om uw verzekeraar te laten weten dat er een laadpaal geïnstalleerd is. Als verzekeringsnemer doe je er overigens altijd goed aan om structurele veranderingen aan te geven. Kwestie dat de makelaar / verzekeraar op de hoogte is en om te zorgen dat u niet onderverzekerd bent.

Maakt een elektrische wagen of een laadpaal uw brandverzekering duurder?

Nee. Op dit moment verhoogt de aankoop van een elektrische wagen of de installatie van een laadpaal uw premie van uw brandverzekering niet. Het is wel zo dat de markt van de elektrische wagens en de laadpalen in volle evolutie is. Dit heeft als gevolg dat er uiteraard nog heel veel kan wijzigen omtrent dit topic. Maar de situatie op vandaag is dat uw premie niet duurder wordt.

Wat is gedekt?

Als de laadpaal schade oploopt omwille van brand of overstroming, wordt de schade aan de laadpaal vergoed.  Als de brand ontstaat bij het opladen van een elektrische wagen, is dat ook gedekt door de brandverzekering van het gebouw. Het kan echter gebeuren dat de brand veroorzaakt werd door een voertuig van derden. In dat geval kan de schade verhaald worden op de autoverzekering van de tegenpartij.

Belangrijk om te weten is dat een defect of storing aan de laadpaal, door bv. een fabricagefout, niet gedekt wordt door de brandpolis. Als de laadpaal aan de basis ligt van de brand, is die zelf niet gedekt. De schade aan de laadpaal is dan geen gevolgschade, want het toestel veroorzaakte zelf de schade. In dit geval kan je je eventueel beroepen op de rechtsbijstandsverzekering om de schade te verhalen op de producent van de laadpalen.  Schade aan het gebouw/woning wordt dan weer wel gedekt en kan achteraf verhaald worden bij de fabrikant.

Welke verzekering komt tussen als brand ontstaat bij het opladen van uw elektrische auto in de garage van een flatgebouw?

De brandschade wordt in dat geval gedekt door de blokpolis van het appartementencomplex. Het kan wel dat na de feiten een verantwoordelijke derde geïdentificeerd wordt, vb. de producent van de wagen of van het laadstation. De brandverzekeraar kan proberen bij hen verhaal te halen. Voor de slachtoffers zal dit niets veranderen, zij worden rechtstreeks vergoed via de woonverzekering.

Zit u nog met vragen omtrent dit topic. Aarzel niet om ons te contacteren.

Ontdek onze brandverzekeringen

Weet u niet zeker of u brandverzekering voldoende op punt staat? Geen zorgen wij analyseren dit graag voor u.

NL