> HANDMATIGE REGISTRATIE GRENSOVERGANG VERPLICHT VANAF FEBRUARI 2022

> HANDMATIGE REGISTRATIE GRENSOVERGANG VERPLICHT VANAF FEBRUARI 2022

Beige Elegant Collage Sale Instagram Post

In afwachting van de slimme tachograaf van de tweede generatie moeten vrachtwagenchauffeurs vanaf 2 februari 2022 elke grensovergang die ze passeren handmatig registreren. Zo wil Europa de nieuwe cabotageregels van het Mobility Package controleren.

Tot op dit moment moet alleen het vertrek- en eindpunt van een rit vermeld worden, maar daar komt door het Mobility Package vanaf februari 2022 verandering in. De slimme tachografen van de eerste generatie blijken niet zo slim, want ze zijn niet in staat tot een automatische registratie van een grensovergang. “Omdat de slimme tachografen van de tweede generatie er nog niet zijn, krijgen vrachtwagenchauffeurs die internationale ritten uitvoeren de bijkomende taak om grensovergangen manueel te registreren”, verduidelijkt Isabelle De Maegt, woordvoerder van beroepsfederatie Febetra.

STOPPLAATS

Waar die manuele registratie juist moet gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. De Europese regelgeving vermeldt dat dit op de eerste stopplaats aan of vlak na de grensovergang moet gebeuren. “We dringen er bij Europa op aan om dit nog verder te verduidelijken”, zegt De Maegt.

De slimme tachografen van de tweede generatie die grensovergangen automatisch registreren, worden verwacht tegen de zomer van 2023. Op dat moment zullen voertuigen die voor het eerst ingeschreven worden, uitgerust worden met de toestellen van de tweede generatie. “Een jaar later, in de zomer van 2024, moeten ook vrachtwagens die voor het eerst in gebruik werden genomen voor 15 juni 2019 en in het buitenland worden ingezet, uitgerust worden met een slimme tachograaf van de tweede generatie.”

RETROFIT

Voor het eerst in de geschiedenis verplicht Europa de retrofit. Dat is het aanpassen van de vrachtwagen aan nieuwe eisen. Voertuigen die voor het eerst in gebruik werden genomen vanaf 15 juni 2019 en die al een slimme tachograaf van de eerste generatie hebben, moeten pas tegen de zomer van 2025 uitgerust worden met een slimme tachograaf van de tweede generatie als ze voor internationale ritten ingezet worden.

Bron: Flow

Wilt u veilig de baan op?

Bekijk dan eens onze transportverzekeringen.  

NL