> WE GEBRUIKEN STEEDS MEER EEN HANDVRIJE KIT MAAR SWIPEN VEEL MEER

> WE GEBRUIKEN STEEDS MEER EEN HANDVRIJE KIT MAAR SWIPEN VEEL MEER

2

Alhoewel de Belg steeds vaker handvrije kits gebruikt wordt er steeds meer geswiped en gescrold.

En quoi est-elle différente d'il y a 9 ans ?

Sinds 2013 is er heel veel verandert, ook op digitaal vlak. Zo bellen we steeds vaker met een handvrije kit, heel wat auto’s zijn er al mee uitgerust. Maar door het scrollen, berichtjes sturen en lezen kijken we wel veel meer naar onze smartphone, en dat is een pak gevaarlijker.

Een grootschalig onderzoek

Verkeersinstituut Vias voerde een grootschalig onderzoek uit naar het gebruik van onze gsm achter het stuur. Voor twee maanden lang observeerden ze bestuurders op 161 verschillende plaatsen. De onderzoekers wilden te weten komen hoeveel bestuurders hun gsm of andere elektronische apparaten gebruiken zonder handenvrije kit. Alle data werd vergeleken met data uit 2013.

Uit het onderzoek kwamen enkele conclusies:

  • De situatie is iets beter in Vlaanderen dan in Wallonië en Brussel, mogelijk omdat er hier vaker boetes worden uitgeschreven. Vias pleit daarom voor slimme camera’s om de pakkans te verhogen, want gsm-gebruik in de auto blijft een killer in het verkeer.
  • 2 % des conducteurs ont été surpris en train de parler ou de faire défiler leur téléphone portable, contre 3 % en 2013. Donc une diminution d'un tiers : le kit mains libres a fait son apparition.
  • Bij de betrapte bestuurders zijn er onderlinge verschillen: waar het gaat om 2 procent van de autobestuurders, klimt het cijfer naar 4 procent voor bestuurders van bestelwagens en zelfs naar 6 procent voor vrachtwagen
  • Belgische bestuurders zijn vaker afgeleid op de autosnelweg (5 procent) dan in de bebouwde kom(2 procent). Het gebruik van de gsm op de autosnelweg, waar er geen fietsers of voetgangers zijn, geeft een vals gevoel van veiligheid, zeggen experts, “want als het fout gaat kunnen de gevolgen dodelijk zijn.” Iemand die op de snelweg vijf seconden lang zijn blik op het scherm van de gsm richt, legt ruim 160 meter af en kan niet meer op tijd remmen als er een file opdoemt.
  • Tegelijk blijkt dat van de bestuurders die de gsm gebruiken, nu maar liefst 59 procent de smartphone aan het manipuleren is om bijvoorbeeld berichtjes te lezen of te sturen, het internet te checken enz. In 2013 was dat “nog maar” 38 procent. Het lezen van berichten of mails is nog gevaarlijkerdan bellen, omdat bestuurders het zicht op de wegsituatie helemaal uit het oog verliezen.

Wat brengt de toekomst?

Vias wijst erop dat gsm-gebruik nog veel te vaak voorkomt op onze wegen. Vias pleit daarom voor een camerasysteem dat gsm-gebruik achter het stuur kan opsporen om de pakkans te verhogen.

De boete voor gsm-gebruik achter het stuur is onlangs nog verhoogd. Het is een derdegraadsovertreding, wat 174 euro boete betekent voor wie betrapt wordt.

Het verkeersinstituut Vias schat dat er vorig jaar minstens 50 doden op onze wegen vielen als gevolg van gsm-gebruik achter het stuur, en niet minder dan 4.500 gewonden.

Bron: VRT

Vous souhaitez vous lancer sur la route en toute sécurité ?

Contacteer uw account manager in verband met Safe.T.

FR