> WAAROM IS EEN CYBERVERZEKERING ZO BELANGRIJK?

> WAAROM IS EEN CYBERVERZEKERING ZO BELANGRIJK?

cyber

Wat is het nut van een cyberverzekering? Is deze enkel geschikt voor grote bedrijven? In deze case tonen we aan dat zowel kleine als grote bedrijven belang kunnen hebben bij het afsluiten van een cyberverzekering.

Een omschrijving van de situatie

Dinsdagochtend start het personeel van een metaalbewerkend bedrijf (KMO) hun computers op. Bij het opstarten komt er een pop-up tevoorschijn met de melding dat alle files geëncrypteerd en geblokkeerd zijn. Dit probleem zou enkel opgelost worden indien er losgeld betaald wordt aan de hackers in de vorm van bitcoin. Er wordt geen concrete som genoemd enkel twee e-mailadressen die moeten gecontacteerd worden. Het bedrijf weigert te betalen en verwittigd de politie.

Gevolgen van de feiten

Om ervoor te zorgen dat de dagelijkse back-up rond 12 uur ’s nachts niet is kunnen doorgaan hebben de hackers de aanval op maandagochtend uitgevoerd. Dit zorgde ervoor dat het computersysteem de hele dag onbruikbaar was. De medewerkers hebben hun werk niet kunnen uitvoeren die dag.

De oplossing op het probleem

In overleg met Claims Assistance en de IT specialisten werd een back-up van zondagavond terug op de server geplaatst. Na 1,5 dag was het systeem terug operationeel.

De schade na de aanval

Omdat de medewerkers van het bedrijf 1,5 dag hun werk niet hebben kunnen uitvoeren was er een bedrijfsschade van 49.494 euro. Voor de bijstand van de IT specialisten werd een som van 5.307 euro gevraagd.

Bron: Allianz

Maakt u zich zorgen over de cybersecurity van uw bedrijf?

Ontdek onze cyberverzekering.

NL