> HOE U UW KANSEN OP EEN INBRAAK KAN VERKLEINEN

> HOE U UW KANSEN OP EEN INBRAAK KAN VERKLEINEN

diefstal_resized

Met enkele eenvoudige preventiemaatregelen kan u het een pak moeilijker maken voor inbrekers om binnen te dringen in uw woning. Ga met een gerust hart op vakantie met onze tips en download gratis onze checklist!

Tip 1: Laat niet merken dat u niet thuis bent.

Doe beroep op uw familie en vrienden om de meest opvallende tekenen van afwezigheid te verwijderen. Bijvoorbeeld: de brievenbus leegmaken, regelmatig de rolluiken openen en sluiten en bij langere afwezigheid het gras maaien. Daarnaast kan u met een tijdschakelaar bepaalde ruimtes op willekeurige momenten verlichten. Uw mooiste vakantiekiekjes zet je best na je reis op sociale media.

Tip 2: Interessante labels bij alarmsystemen.

Het I3-label

Volgens gegevens van de politie staakt 85% van de dieven hun inbraakpoging als ze niet na drie minuten binnen geraken. Het I3-label wordt toegekend aan gevelelementen zoals ramen, deuren en sloten die een goede inbraakweerstand hebben. Het I3-label garandeert een drie minuten durende weerstand. Genoeg om dieven te ontmoedigen in hun poging. U kan kiezen tussen perimetrische beveiliging waarbij de deuren en of ramen detectoren hebben of volumetrische beveiliging waar elke beweging in een ruimte gedetecteerd wordt.

Inbrekers worden door het systeem verrast met een sirene die zowel binnen als buiten afgaat. Er kan ook een extern signaal gestuurd worden naar een centrale meldkamer.

Het INCERT-label

Alle alarminstallaties moeten voldoen aan bepaalde wettelijke criteria.

Alarminstallaties met het INCERT-label krijgen een nog strengere bekeuring dan de wettelijke normen. Een alarmsysteem moet u binnen de vijf dagen aangeven bij de korpschef van de lokale politie. Een onderhoudscontract met een beveiligingsbedrijf is ook een noodzaak.

Tip 3: Zorg ervoor dat je de inbreker niet onbewust helpt

Sluit je tuinhuis goed af, materiaal zoals een ladder of hamer is een cadeau voor inbrekers. Zorg ervoor dat waardevolle zaken niet op voor de hand liggende plaatsen liggen, verspreid waardevolle zaken best op verschillende plaatsen. Op die manier is er geen jackpot voor dieven.  Voor extra waardevolle zaken is een kluis een goede overweging.

Tip 4: Als er dan toch ingebroken is

Bij diefstal moet u kunnen bewijzen dat er is ingebroken. Enkel verklaren dat bepaalde zaken gestolen zijn is niet genoeg. Je moet kunnen aantonen dat de gestolen voorwerpen effectief van u zijn. Je moet ook de waarde van die voorwerpen op de dag van de diefstal meedelen.

Het is aangeraden om een lijst bij te houden van je waardevolle voorwerpen. Vermeld het merk, type, aankoopdatum, de waarde.

Ook een map met aankoopfacturen, certificaten van waarborg, echtheid foto’s, een notariële akte met de inventaris van geërfde voorwerpen… Het bespaart een hoop stress en rompslomp bij de aangifte.

Verwittig je verzekeringsmakelaar zo snel mogelijk. Bezorg hen het ontvangstbewijs van het proces verbaal van de politie. Stuur hem een lijst van de gestolen voorwerpen, raming van de waarde. Indien er schade is aan uw woning zoals een gekraakt slot dient u ook een beschrijving en bewijsstukken van de kosten in. Neem ook maatregelen om een tweede inbraak te vermijden. Hou alle bewijsstukken goed bij!

Tip 5: De sleutel tot een goede diefstalpreventie is misschien wel de sleutel zelf.

De deurmat, bloembak, en andere voor de hand liggende plaatsen zijn uiteraard geen goede plaats om uw sleutels te bewaren. Bewaar ze daarom op een plaats in huis waar bezoekers ze niet kunnen zien. Bijvoorbeeld wanneer u als zelfstandige een thuispraktijk heeft en er daardoor veel verschillende mensen in uw huis komen.

Laat hekjes & poortjes langs waar dieven op uw eigendom kunnen komen niet open. Sluit ze af met een sterk hangslot.

Bron: BeSafe & Makelaars In Verzekeringen

Download onze checklist voor diefstalpreventie

Download onze checklist met maatregelen om uw kans op diefstal te verkleinen.

NL