> GSM GEBRUIK IN BELGIË ZORGT NOG ALTIJD VOOR MINSTENS 50 DODEN PER JAAR

> GSM GEBRUIK IN BELGIË ZORGT NOG ALTIJD VOOR MINSTENS 50 DODEN PER JAAR

1

De Belg scheert opnieuw Europese toppen met zijn gsm-gebruik achter het stuur. Alhoewel de Belg steeds vaker handvrije kits gebruikt wordt er steeds meer geswiped en gescrold.

Een hardnekkige gewoonte

Op onze wegen worden dagelijks nog altijd veel fouten begaan in verband met gsm-gebruik achter het stuur. Deze slecht gewoonte zorgt voor minstens 50 doden per jaar.

Grootschalig onderzoek van Verkeersinstituut Vias

Om een beeld te krijgen van ons gsm-gebruik binnen de wagen verzamelde Verkeersinstituut Vias gegevens in het kader van een grootschalig Europees onderzoek. Om een representatief beeld te krijgen werden alle gegevens vergeleken met data uit 2013.

Wat is het verschil met 9 jaar geleden?

Sinds 2013 is er heel veel verandert, ook op digitaal vlak. Zo bellen we steeds vaker met een handvrije kit. Maar door het scrollen, berichtjes sturen en lezen kijken we wel veel meer in de richting van onze smartphone, en dat is een pak gevaarlijker.

Bron: Statistiek gegevens onderzoek Verkeersinstituut Vias. (2022, 26 oktober). Het Laatste Nieuws. 

Enkele conclusies

Uit het onderzoek kwamen volgende conclusies:

  • 26% van de Vlamingen sms’t achter het stuur, hierbij zitten ze 4% boven het Europese gemiddelde.
  • In 2020 werden 107 686 boetes uitgeschreven voor gsm-gebruik achter het stuur. Dit zijn er meer dan de drie voorgaande jaren.
  • 1 op 6 bestuurders bellen achter het stuur zonder handenvrije kit.
  • De situatie is iets beter in Vlaanderen dan in Wallonië en Brussel, mogelijk omdat er hier vaker boetes worden uitgeschreven.
  • 2 procent van de bestuurders werd betrapt op bellen of scrollen op de gsm, tegenover 3 procent in 2013. Een daling met een derde dus: de handenvrije kit heeft zijn intrede gemaakt.
  • Bij de betrapte bestuurders zijn er onderlinge verschillen: waar het gaat om 2 procent van de autobestuurders, klimt het cijfer naar 4 procent voor bestuurders van bestelwagens en zelfs naar 6 procent voor vrachtwagenbestuurders.
  • Belgische bestuurders zijn vaker afgeleid op de autosnelweg (5 procent) dan in de bebouwde kom (2 procent). Het gebruik van de gsm op de autosnelweg, waar er geen fietsers of voetgangers zijn, geeft een vals gevoel van veiligheid, zeggen experts.
  • Tegelijk blijkt dat van de bestuurders die de gsm gebruiken, nu maar liefst 59 procent de smartphone aan het manipuleren is om bijvoorbeeld berichtjes te lezen of te sturen, het internet te checken enz. In 2013 was dat “nog maar” 38 procent. Het lezen van berichten of mails is nog gevaarlijker dan bellen, omdat bestuurders het zicht op de wegsituatie helemaal uit het oog verliezen.

Safe.T: Een innovatieve preventietool voor meer verkeersveiligheid

Heel wat verschillende organisaties pleiten voor het gebruik van slimme camerasystemen om het gsm-gebruik achter het stuur tegen te gaan.

Ook D’hondt Insurance, als verzekeringsmakelaar, is heel sterk bezig met predictief verzekeren en verkeersveiligheid. Om ons steentje bij te dragen ontwikkelen wij de preventietool Safe.T. 

Deze preventietool analyseert het rijgedrag van de chauffeur (ongeachte het type voertuig) en informeert u omtrent de parameters:

  • Snelheid
  • Acceleratie
  • Deceleratie
  • Gsm-gebruik tijdens de rit
  • Afstand ten opzichte van uw voorligger

Op basis van deze verworven kennis, stellen we een ‘coachingtraject’ voor om het rijgedrag van uw medewerker individueel te verbeteren met als finaal doel veiliger, goedkoper en duurzamer rijgedrag.

Bron: Nws, V. (2022, 26 oktober). We scrollen en swipen steeds vaker achter het stuur en dat is nog gevaarlijker dan bellen. vrtnws.be. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/10/25/smartphone-in-de-auto-of-de-vrachtwagen/

Interesse in Safe.T?

Wenst u meer te weten omtrent deze tool of deze technologie en wat de impact op uw onderneming kan zijn, aarzel niet om uw accountmanager te contacteren.

NL