> BEGINNEN MET BELEGGEN VIA UW VENNOOTSCHAP: ZO GAAT U VAN START!

> BEGINNEN MET BELEGGEN VIA UW VENNOOTSCHAP: ZO GAAT U VAN START!

foto_artikel_lifeexperts_beleggen_pagina

Voordat u begint met zakelijk beleggen, is het belangrijk om na te denken over uw toekomstplannen. Wat wil u bereiken met uw bedrijf? Wat zijn uw verwachtingen? En wat zijn uw dromen? Uw toekomstvisie bepaalt uw strategie en hoe u uw beleggingen inricht.

Hebt u een duidelijk beeld van uw toekomstperspectief?

Hebt u een duidelijk beeld van uw toekomstplannen? Dan is het belangrijk om eerst te onderzoeken hoe u geld uit uw vennootschap kunt halen. In overleg met uw accountant of fiscaal adviseur kunt u kiezen uit verschillende opties:

  1. Wat is uw ideale maandelijkse bezoldiging? Een beperkte bezoldiging leidt tot minder personenbelasting, maar ook tot minder netto-loon, en ook tot minder mogelijkheden op vlak van aanvullend pensioen.
  2. Benut u voldoende de fiscaal vriendelijke voordelen van alle aard? Dit gaat over uw personenwagen, maar ook het ter beschikking stellen van uw privé-woning kan hieronder vallen.
  3. Vult u uw loon aan met de belastingvrije vergoedingen? Dit gaat over forfaitaire vergoedingen, maar ook vaak over dagvergoedingen;
  4. Zijn uw VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) en uw IPT (Individuele Pensioentoezegging) geoptimaliseerd? Dit zijn heel zeker de meest performante vergoedingstechnieken, die echter wat planning vergen.
  5. Overweegt u een vergoeding voor het professioneel gebruik van uw privéwoning in de vorm van huur?
  6. Keert u al een fiscaal interessant dividend uit? Als u het nodige geduld voor de dag kan leggen is een dividenduitkering echt voordelig via de zogenaamde VVPR-bis regeling.
  7. Geniet u van de voordelen van de liquidatiereserve?  Ook via de techniek van de liquidatiereserve kan u tot een gelijkaardig tarief komen als de VVPR-bis regeling.

Wat met uw financiële buffer?

Nadat u alle bovenstaande mogelijkheden hebt verkend en geoptimaliseerd, is het tijd om te kijken naar de financiële situatie binnen uw vennootschap.  Hoeveel geld wil u altijd binnen uw vennootschap houden als financiële buffer? Als u meer reserves hebt opgebouwd dan deze buffer, kunt u beginnen met beleggen van vennootschapsgeld.

Starten met beleggen. Spreiden is de boodschap!

Een financieel expert helpt u met het bepalen van uw beleggersprofiel en het samenstellen van een beleggingsplan. Hij zal ook benadrukken hoe belangrijk het is om u beleggingen te spreiden. Dit kan op verschillende manieren:

  1. In de tijd door periodiek te beleggen.
  2. Over verschillende activaklassen, zoals cash, obligaties, aandelen en vastgoed.
  3. Over fiscale regimes, zoals IPT, VAPZ, niet-fiscaal sparen en bancair.
  4. Over verschillende banken en verzekeraars.

Branche 6: beleggen via een verzekeringscontract met unieke voordelen.

Wist u dat uw vennootschap niet alleen bij de bank kan beleggen? Een aantal verzekeraars bieden ook Branche 6 beleggingscontracten aan. Dit zijn contracten die u vennootschap afsluit om te beleggen op lange termijn, bij voorkeur 5 jaar of langer. Er zijn een aantal voordelen aan beleggen via Branche 6:

  • Geen premietaks: Uw vennootschap betaalt geen premietaks van 4,4%.
  • Lage uitstapkosten: Geen tot zeer laag.
  • Fiscale voordelen: De vennootschap betaalt roerende voorheffing, maar dat is op de totale belegging.  Stel dat u binnen één contract 10 verschillende fondsen hebt, dan kunnen er 7 winst genereren, en 3 verlies.  Dan wordt de roerende voorheffing op het globale saldo berekend.
  • Minder boekhoudkundige rompslomp: Het aantal boekhoudkundige verrichtingen wordt tot een minimum beperkt.

Beleggen via Branche 6 is een interessante optie voor vennootschappen die willen beleggen op lange termijn. De fiscale voordelen en de beperkte boekhoudkundige rompslomp zijn belangrijke pluspunten.

Bron: Life Experts

Plan uw vrijblijvend gesprek in

NL